Вилоцька громада
Закарпатська область, Берегівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МОЗ інформує: Які ускладнення від кору?

Дата: 02.11.2023 13:40
Кількість переглядів: 100

Фото без опису

МОЗ інформує: Які бувають ускладнення від кору?

Кір це важке інфекційне захворювання, яке загрожує не лише дітям, а всім хто не має імунітету до нього. Імунітет до кору можна здобути або після перенесеної хвороби, або ж - після вакцинації. Імунітет краще здобути через вакцинацію, аніж в результаті перенесеної хвороби. Після кору завжди настає так звана імунна амнезія, тобто “втрата пам’яті” імунітету, його ослаблення до різних збудників хвороб.

Одним з частим серйозним ускладненням кору є пневмонія. Кір завершується смертю приблизно в одному випадку на 1000, і в цьому причиною смерті є не лише пневмонія, але й інше ускладнення кору – енцефаліт, який може розвинутися не лише в гострий період хвороби, але й через декілька років після перенесеного кору. В цьому випадку мова йде про підгострий склерозуючий паненцефаліт. Саме про нього і в дописі і йтиме мова.

Загалом, енцефаліт це запалення мозку. Розвиток паненцефаліту пов’язаний з тим, що вірус на роки залишається в організмі після перенесеної інфекції і з рештою спричиняє ураження головного мозку. Хвороба має повільний, але незворотний перебіг, і завжди завершується смертю, адже ліків в цьому разі немає. В разі паненцефаліту мозок людини повільно руйнується: спершу болить голова, стаються перепади настрою, може нудити, хитати, потім може пропасти зір в одному чи в обох очах, хода стає дедалі більш нестійкою, і починає прогресувати параліч. Людина, у якої розвинувся підгострий паненцефаліт, помирає за кілька місяців чи щонайбільше рік, і за цей час набуває інвалідності та втрачає особистість.

Паненцефаліт найчастіше буває дітей, які заразилися вірусом кору в ранньому віці, особливо на першому році життя.

Єдиний спосіб запобігти кору та всім його можливим ускладненням це своєчасно вакцинувати дитину в рік (вводять першу дозу) та в шість років (вводять другу дозу) вакциною КПК. Поки дитина ще не вакцинована, вона вразлива. Тому принципово важливо, щоб всі люди навколо теж вакциновані проти кору. Це також справедливо і щодо інших інфекцій.

Захисти своїх!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь